Blog Post

De beperkte gemeenschap van goederen

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 14 Dec, 2023

delen van de winst op grond van artikel 1:95a BW

Met ingang van 1 januari 2018 trouwt men in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt waarin bijvoorbeeld kan worden opgenomen dat er sprake zal zijn van een algehele gemeenschap van goederen. 'Beperkt' betekent dat alleen vermogen dat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd gemeenschappelijk is. Bezittingen of schulden van vóór het huwelijk vallen niet  in de gemeenschap. Ook schenkingen, giften en erfenissen blijven, ook als er geen sprake is van een uitsluitingsclausule, buiten de beperkte gemeenschap. 

Voor schulden, ontstaan tijdens het huwelijk, betreffende de gewone gang van de huishouding, zijn beiden (hoofdelijk) aansprakelijk.  De gemeenschapsschulden kunnen zowel worden verhaald op de goederen van de gemeenschap als op de privégoederen van de echtgenoot die de schuld is aangegaan. De verhaalsmogelijkheid van een privéschuld is beperkt. Gemeenschapsgoederen kunnen slechts tot de helft van de opbrengst van het uitgewonnen gemeenschapsgoed worden verhaald. De andere helft van die opbrengst komt toe aan de andere echtgenoot. 

Dus:

– voorhuwelijks niet-gezamenlijk vermogen blijft privé;
– verkrijgingen uit giften en erfenissen blijven privé;
– wat tijdens het huwelijk wordt gevormd, wordt gemeenschappelijk.

Het voorhuwelijkse vermogen dat door de echtgenoten gezamenlijk is verkregen, gaat over naar de beperkte gemeenschap. Dit geldt ook als de eigendom voorheen niet bij helften aan de echtgenoten toebehoorde. Eenmaal in de beperkte gemeenschap gevallen, veranderd dan de eigendomsverhouding en wordt 50/50.

Bestond een eigen onderneming al vóór het huwelijk? Dan blijft deze ook privé met een huwelijk in beperkte gemeenschap.Omdat het inkomen dat vanaf de huwelijksdatum wordt opgebouwd tot de beperkte gemeenschap van goederen behoort en dus gemeenschappelijk is, is hierover een artikel in de wet opgenomen (artikel 1:95a van het BW). Op grond van dit artikel moet de onderneming, die buiten de beperkte gemeenschap valt, een redelijke vergoeding betalen aan de gemeenschap voor de kennis, vaardigheden en arbeid die uw echtgenoot aan de onderneming heeft besteed. Op die manier wordt er tegemoet gekomen aan het uitgangspunt dat het inkomen vanaf de huwelijksdatum tot de beperkte gemeenschap van goederen behoort. Deze regel geldt voor een eenmanszaak, besloten vennootschap en personenvennootschap (vof).De wet laat de invulling van die redelijke vergoeding over aan de rechtspraak. Indien er tijdens het huwelijk in beperkte gemeenschap voor gekozen is het  inkomen laag te houden door winst uit de onderneming te reserveren, kan de rechter op grond van artikel 1:95a BW bepalen dat er een vergoeding moet worden betaald aan de gemeenschap. die beperkte gemeenschap wordt bij de scheiding gedeeld, zodat ook de andere echtgenoot meedeelt in de winst die tijdens het huwelijk is gerealiseerd.

Verliezen blijven trouwens wel altijd voor rekening van de ondernemer en vallen nooit  in de beperkte gemeenschap van goederen.

Wilt u als ondernemer niet in een beperkte gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet hij bij de notaris huwelijkse voorwaarden afsluiten. Daarin kunnen de partners ook de toepassing van  artikel 95a uitsluiten.

By l.scheepens@hotmail.com 24 Mar, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com 22 Mar, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com 08 Feb, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com 02 Feb, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com 20 Dec, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com 19 Dec, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com 18 Dec, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
By l.scheepens@hotmail.com 17 Dec, 2023
heeft de niet-verzorgende ouder recht op kinderalimentatie ?
By 896a87dc2850cdf03406d34a9d243971d90bd7d5 06 Dec, 2023
recht op contact met kind in het kader van de ondertoezichtstelling
By l.scheepens@hotmail.com 05 Dec, 2023
Moet de kinderbijslag gedeeld worden als er sprake is van co-ouderschap?
meer blogs
Share by: