Voorlopige Voorziening in echtscheidingsprocedure

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 23 Nov, 2020

Als er snel iets geregeld moet worden

Een echtscheidingsprocedure op tegenspraak duurt lang. Het duurt gemiddeld een jaar voordat de zaak op zitting komt. Het is dan ook beter om samen afspraken te maken om de gevolgen van de echtscheiding te regelen. Maar wat als dat niet lukt? Als je samen nog onder één dak woont en de ruzies lopen hoog op? Voor kinderen is dat erg schadelijk. Met een voorlopige voorziening kun je de rechter vragen om een voorlopige beslissing te nemen als er tijdens de scheiding dingen geregeld moeten worden die niet lang(er) op zich kunnen laten wachten. 

Artikel 822 Rv regelt dat de rechter: één van de echtgenoten (met uitsluiting van de ander) het gebruik van de echtelijke woning kan toekennen, bevelen dat ieder der echtgenoten aan de andere echtgenoot zal afgeven de goederen die nodig zijn voor dagelijks gebruik, bepalen aan wie de kinderen worden toevertrouwd, een verdeling van de zorgtaken vaststellen (omgang) en de bijdragen voor de kinderen en het levensonderhoud vaststellen.

Het verzoekschrift tot echtscheiding moet binnen 4 weken na dagtekening van de beschikking waarbij de voorzieningen zijn vastgesteld, worden ingediend bij de rechtbank (als dat nog niet was gebeurd). Als het verzoekschrift tot echtscheiding niet op tijd wordt ingediend, komen de voorzieningen te vervallen. Als de omstandigheden zich wijzigen kan een wijziging worden gevraagd van de eerder vastgestelde voorlopige voorzieningen. De voorzieningen gelden voor de duur van de echtscheidingsprocedure.

Verwacht geen maatwerk of exacte alimentatieberekening. Bijvoorbeeld: een discussie over de hoogte van de vergoeding voor overwerk in het kader van de alimentatieberekening hoort hier niet thuis. Ook loopt de rechter niet vooruit op beslissingen die later genomen gaan worden als nevenvoorziening bij de echtscheiding. Een verdeling van de inboedel kan niet worden gevraagd. Dat komt later. Het is niet dringend genoeg voor een voorlopige voorziening. 

Het betalen van de eigenaarslasten van de woning kan wel dringend zijn, maar toch kan de rechter dat ook niet als een verplichting aan één van de echtgenoten opleggen. Wel zie je vaak dat op het verzoek tot het opleggen van een bijdrage (alimentatie) wordt gereageerd met het aanbod om de huur of hypotheeklasten te betalen. De rechter zal dat opnemen in de beschikking.

Met een verzoek tot het vaststellen van voorlopige voorzieningen kunnen bepaalde, dringende zaken tijdelijk worden geregeld, maar dat betekent niet dat de echtscheidingsprocedure vlot gaat verlopen. Als er een mogelijkheid is tot overleg, dan heeft dat de voorkeur om meteen alles  te regelen wat er bij de echtscheiding komt kijken. Het vragen van een voorlopige voorziening gooit vaak de deur voor het overleg dicht en dan duurt het dus extra lang voordat alles geregeld is.

By l.scheepens@hotmail.com April 21, 2025
Bestaat er een vergoedingsrecht als de gelden consumptief zijn besteed tijdens het huwelijk?
By l.scheepens@hotmail.com March 12, 2025
hoe wordt de waarde van een woning bepaald bij echtscheiding
By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
meer blogs