Fiscale voordelen na scheiding

  • By l.scheepens@hotmail.com
  • 25 Jun, 2020

Advocaatkosten, partneralimentatie en rente aftrekbaar

Veel scheidende stellen vullen de aangifte voor inkomstenbelasting onjuist in hetgeen resulteert in het mislopen van fiscale voordelen  en naheffingen van honderden tot duizenden euro’s.

De meeste getrouwde stellen zijn fiscaal partners. Het voordeel hiervan is dat met bepaalde inkomsten en aftrekposten kan worden geschoven zodat de aftrekposten het meeste voordeel opleveren en er zo min mogelijk belasting hoeft te worden betaald over inkomen. Het fiscaal partnerschap eindigt zodra het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend én de ex-partners niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. In het jaar dat het fiscaal partnerschap is beëindigd, kan er nog samen belastingaangifte worden gedaan. En dat kan een belastingvoordeel opleveren, vooral als de gezamenlijke woning nog niet is verdeeld en/of een van de partners veel vermogen heeft. In het jaar daarna mag dat niet meer. Het in stand laten van het fiscaal partnerschap kan voor een van de ex-partners ook nadelig zijn, omdat hierdoor bijvoorbeeld nog geen aanspraak kan worden gemaakt op kind gebonden budget, huur- of zorgtoeslag.

Ex-partners die nog (deels) eigenaar blijven van de voormalige woning kunnen nog twee jaar nadat zij verhuisd zijn, aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek, ook als zij niet meer in de woning wonen onder voorwaarde dat zij de hypotheekrente daadwerkelijk hebben (mee)betaald en dat zij goede afspraken maken met elkaar. Zo kan een nihilbeding ten aanzien van de partneralimentatie beletten dat de  voor de hypotheek totaal verschuldigde rente geheel wordt afgetrokken. 

Partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar. Vanaf 2020 wordt de aftrek van partneralimentatie stapsgewijs verlaagd van 52% naar 37% in 2023. Beide ex-partners dienen de partneralimentatie op te geven, de alimentatie is aftrekbaar voor de betaler en als inkomsten belast bij de ontvanger. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar noch belast. Bepaalde advocaatkosten die door de alimentatiegerechtigde zijn gemaakt, zijn eveneens aftrekbaar. 

Ouders kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit kan na scheiding veranderen. Waar er voorheen geen aanspraak kon worden gemaakt, kan dit na scheiding wel het geval zijn of kan de hoogte hiervan wijzigen. 

By l.scheepens@hotmail.com April 21, 2025
Bestaat er een vergoedingsrecht als de gelden consumptief zijn besteed tijdens het huwelijk?
By l.scheepens@hotmail.com March 12, 2025
hoe wordt de waarde van een woning bepaald bij echtscheiding
By l.scheepens@hotmail.com July 3, 2024
Kan er nog hoger beroep worden ingesteld als eerder op zitting overeenstemming is bereikt?
By l.scheepens@hotmail.com March 24, 2024
het redelijkerwijs te verdienen inkomen als grondslag voor de vast te stellen alimentatie
By l.scheepens@hotmail.com March 22, 2024
Kinderalimentatie vastgesteld op basis van vermogen
By l.scheepens@hotmail.com February 8, 2024
Is er recht op afstorting van (niet) opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer?
By l.scheepens@hotmail.com February 2, 2024
Is vreemdgaan de belangrijkste reden waarom mensen gaan scheiden? Nee.
By l.scheepens@hotmail.com December 20, 2023
Partneralimentatie: eerst behoefte vaststellen op basis van behoeftelijst?
By l.scheepens@hotmail.com December 19, 2023
verlaagt aflossing op schulden de draagkracht?
By l.scheepens@hotmail.com December 18, 2023
Kun je betaling afdwingen van een bijdrage voor de kinderen die is vastgelegd in een ouderschapsplan?
meer blogs